Sultangazi coğrafyası

Coğrafya özellikleri habitat-yaşam alanları’dır, bölgedeki yaşamın yöneticisidir, bölgede yaşam coğrafyanın özelliklerine göre sürdürülür.

Sultangazi coğrafyasını birkaç bölümle değerlendirebiliriz.

Sultangazi “dere ve akarsuları”.

Şu anda çok az canlı çeşidi olan bu dereler 40 yıl öncesinde çok çeşitli hayvanların yaşam alanları idi, derelerdeki sular son derece temiz ve içilebilecek özellikte idi.

Sultangazi “antik kervan yolları”.

Kervan yolları bölgedeki en kolay “ulaşım yolları”dır. İnsanların yorulmadan sürekli ulaşım yapabileceği ticaret ve taşınmanın özellikle deve ve at arabalarının nakliye-taşıma aracı olarak kullanıldığı dönemde kervan yolları güzergahı oluşturulmuştur, bu güzergahlar içme suyu ve olabildiğince düz olan güzergahlar seçilerek oluşturulmuştur, bu durum antik kervan yollarının coğrafyanın özelliklerini yansıttığını gösteren bir özelliktir.

Sultangazi “nirengi taşları”.

Nirengi taşlarının iki özelliği vardır;  1  nirengi taşları bölgenin en yüksek yerleridir, 2  nirengi taşları coğrafya ölçümlerinde değişmez değerdir ve hiçbir şekilde yerinden oynatılamaz, tarip edilemez.

Sultangazi “baraj göleti”.

Bu gölet İstanbul’un su ihtiyacını temin etmek için yapılmıştır.

Jeolojik dönemde taşlaşan bir katman İstanbul şehrinin yapılarında kullanılmaktadır, çok sert olan kireç taşından bir zamanlar kireç ocakları kurularak kireç üretilmişti, bugün hala çalışan taş ocakları vardır.

Taşlaşmış bölgede mağaralar oluşmuştur, en büyük mağarası cebeci antik bölgesindedir ve bu mağarada insanlar yaşamıştır, yakın zamana kadar hayvan barınağı olarak ta kullanılmıştır.

Sultan gazi’nin bir bölümünde fay kumu bulunur, döküm sanayide ve yeraltı tesisatlarının döşemelerinde kullanılmıştırkullanılmıştır.

Palaz’lı kayaç yapısı olan bölgeden yollara sermek için kullanılmıştır.

Mogul ova bölgesi cumhuriyetin yakın dönemine kadar hayvan otlak alanı ve tarımsal alan olarak olarak kullanılmış,  1975 yılında Alibey baraj inşaasaına başlanmış ve baraj nedeni ile 1983 yılında Mağlova-Moğulova  çayırı sular altında kalmıştır, Ali bey barajı nedeni ile Kemer burgaz köyü arasındaki kervan yolu ile yapılan ulaşım durmuştur.

Sultan çiftliği – Sultanın çiftliği satışa çıkarılıp köy haline getirilmesi ile Uzunca ova bölgesine Sultan Çifliği Köyü oluşturulmuştur, uzunca ova bölgesi sulak bir alan olmamasına rağmen Eski Edirne Asfaltının ulaşım imkanları sebebi ile burası yerleşim alanı olarak planlanmıştır.

Ali bey köy barajının içme suyu toplama barajı olması nedeni ile su toplanma havzasına yapı-imar yasağı getirilmiş ve barajın bölgesinde mevcut orman alanı oluşturulmuştur.

İki yüksek tepesinde resmi nirengi taşı vardır.

 

6 coğrafya

 

About antikor